obraz

obraz

środa, 25 maja 2016

Babeczki z kremem waniliowym


Kiedy planuję menu dla moich gości, wciąż powraca wątpliwość czy, przygotowując zdrowe słodycze - 

przyzwyczajeni do innych smaków, niestosujący diety będą zawiedzeni ?  
Nie będą!
Krem do babeczek gotuję z mleka roślinnego, kaszy jaglanej, orzechów i wanilii.
Orzechy nerkowca w naszej diecie chronią nas przed cukrzycą, nadciśnieniem,
działają uspokajająco, poprawiają koncentrację i pamięć.
Są najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów.
Porcja na 15 małych babeczek.



składniki na ciasto:
2 łyżki cukru kokosowego
5 dkg oleju kokosowego nierafinowanego
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii burbon
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka mleka owsianego
olej kokosowy do wysmarowania foremek
15 sztuk metalowych, małych foremek


przygotowanie ciasta:
  • mieszam starannie wszystkie składniki
  • foremki smaruję olejem kokosowym
  • z ciasta urywam niewielkie kulki i wylepiam nimi foremki
  • foremki układam na blaszce
  • piekę je w temp. 180oC ok 5- 10 min., aż się lekko zrumienią
  • czekam aż wystygną
  • ostrożnie wyjmuję babeczki z foremek, ponieważ są bardzo kruche 


składniki na krem:
3 łyżki kaszy jaglanej
¼ szklanki mleka roślinnego
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oleju kokosowego
¼ łyżeczki mielonej wanilii burbon
owoc granatu do przybrania


przygotowanie kremu:
  • gotuję kaszę
  • (kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku, zalewam wodą
  • (tak aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy),
  •   gotuję bez przykrycia, po zagotowaniu przykrywam pokrywką
  •  i wyłączam kuchenkę,
  •  pozostawiam kaszę na płycie aż całkowicie wchłonie wodę ok 10 min.)
  • do miękkiej, ugotowanej kaszy dodaję pozostałe składniki
  • następnie podgrzewam masę
  • starannie miksuję całość na gładki krem
  • jeśli krem jest za gęsty dodaję jeszcze mleka roślinnego
  • ponownie miksuję
  •  
  • tuż przed podaniem nakładam do babeczek krem
  • i dekoruję pestkami granatu
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz