Kiedy planuję menu dla moich gości,
wciąż powraca wątpliwość czy, przygotowując zdrowe słodycze -
przyzwyczajeni do innych smaków,
niestosujący diety będą zawiedzeni ?
Nie będą!
Krem do babeczek gotuję z mleka
roślinnego, kaszy jaglanej, orzechów i wanilii.
Orzechy nerkowca w naszej diecie chronią nas
przed cukrzycą, nadciśnieniem,
działają uspokajająco, poprawiają koncentrację i
pamięć.
Są najmniej kaloryczne spośród wszystkich
orzechów.
Porcja na 15 małych babeczek.
składniki
na ciasto:
2 łyżki
cukru kokosowego
5 dkg
oleju kokosowego nierafinowanego
1/4
płaskiej łyżeczki mielonej wanilii burbon
1/2
szklanki mąki gryczanej
1
łyżeczka mleka owsianego
olej
kokosowy do wysmarowania foremek
15 sztuk
metalowych, małych foremek
przygotowanie
ciasta:
- mieszam starannie wszystkie składniki
- foremki smaruję olejem kokosowym
- z ciasta urywam niewielkie kulki i wylepiam nimi foremki
- foremki układam na blaszce
- piekę je w temp. 180oC ok 5- 10 min., aż się lekko zrumienią
- czekam aż wystygną
- ostrożnie wyjmuję babeczki z foremek, ponieważ są bardzo kruche
składniki
na krem:
3 łyżki
kaszy jaglanej
¼
szklanki mleka roślinnego
garść
orzechów nerkowca
1 łyżka
oleju kokosowego
¼
łyżeczki mielonej wanilii burbon
owoc
granatu do przybrania
przygotowanie
kremu:
- gotuję kaszę
- (kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku, zalewam wodą
- (tak aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy),
- gotuję bez przykrycia, po zagotowaniu przykrywam pokrywką
- i wyłączam kuchenkę,
- pozostawiam kaszę na płycie aż całkowicie wchłonie wodę ok 10 min.)
- do miękkiej, ugotowanej kaszy dodaję pozostałe składniki
- następnie podgrzewam masę
- starannie miksuję całość na gładki krem
- jeśli krem jest za gęsty dodaję jeszcze mleka roślinnego
- ponownie miksuję
- tuż przed podaniem nakładam do babeczek krem
- i dekoruję pestkami granatu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz