obraz

obraz

piątek, 27 maja 2016

Kasza owsiana z porem



Atmosfera na Starym Kleparzu w ciepły poranek... nie do opisania…
Starsza pani plecie wianki z ziół i kwiatów.
Proszę o zrobienie niewielkiego i idę dalej...
ile jest jeszcze takich miejsc…? Kolory, smaki, zapachy…
płatki dzikiej róży… na lemoniadę, czosnek niedźwiedzi na kremową zupę...
tutaj pojawiają się pomysły na nowe potrawy...
Mijam zagranicznych turystów, oczarowanych miejscem... podobnie jak ja...
Kupuję piękne pory i kaszę owsianą na zaprzyjaźnionych straganach.
Odbieram zamówiony wianek – cudeńko, prawdziwe dzieło sztuki…
Kasza owsiana jest bardzo odżywcza.
Zawiera dużo białka i witamin z grupy B.
Porcja kaszy dla 2 osób.



 składniki:
1 por
¾ szklanki kaszy owsianej
1 ¼ szklanki wody
szczypta asafetydy
szczypta kurkumy
szczypta chilli
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czarnego sezamu
sól himalajska, pieprz do smaku 
 1 łyżka oliwy




wykonanie:
  • pora kroję w krążki
  • całą jego jasną część i trochę tej ciemno zielonej
  • wrzucam pora do garnka o grubym dnie
  • dodaję przyprawy
  • duszę pora na oliwie mieszając
  • płuczę kaszę na gęstym sitku
  • dodaję kaszę do pora
  • następnie dodaję wodę
  • gotuję całość na dużym ogniu
  • nie mieszam już
  • kiedy większość wody wygotuje się
  • przykrywam garnek pokrywką i wyłączam płytę
  • pozostawiam kaszę na ciepłej płycie do całkowitego wchłonięcia wody
  • po ok 10 min kasza powinna być miękka 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz