obraz

obraz

piątek, 9 października 2015

Tarta cytrynowa


Projekt urodziny.
Nie wiem czy organizowane są gdzieś zawody szybkiego gotowania...?
Urodzinowa tarta cytrynowa to najszybsze ciasto jakie do tej pory upiekłam.
Przygotowując urodzinowe przyjęcie osiągnęłam swój rekordowy czas pieczenia: dwadzieścia kilka minut.
Tartę można pokroić na 10-12 kawałków. 





    
składniki na ciasto:
20 dkg mąki (mieszanki owsiano-ryżowej-amarantusowej w proporcjach 1:1:1)
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
10 dkg sklarowanego masła
1 żółtko


składniki na masę cytrynową:
skórka otarta z 2 cytryn i z 1 pomarańczy
sok i miąższ z 1 pomarańczy
sok i miąższ z 2 cytryn
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dkg sklarowanego masła
3 żółtka
10 dkg cukru pudru trzcinowego



wykonanie:
  • zagniatam ciasto
  • wykładam je rękami na ceramiczną tartownicę
  • piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190o C przez 15 min.
  • wyciskam sok i miąższ z owoców, i wlewam je do rondelka
  • następnie dodaję otartą skórkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i wodę
  • mieszam dokładnie i zagotowuję
  • zdejmuję z kuchenki
  • do ciepłej masy dodaję masło
  • mieszam aż się rozpuści
  • następnie dodaję żółtka i mieszam na gładką masę
  • masę wylewam na ciasto
  • piekę ponownie w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 180o C przez 5 min.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz