Projekt urodziny.
Nie wiem czy organizowane są gdzieś zawody
szybkiego gotowania...?
Urodzinowa tarta cytrynowa to najszybsze
ciasto jakie do tej pory upiekłam.
Przygotowując urodzinowe przyjęcie osiągnęłam swój rekordowy czas pieczenia: dwadzieścia kilka minut.
Tartę można pokroić na 10-12 kawałków.
składniki
na ciasto:
20
dkg mąki (mieszanki owsiano-ryżowej-amarantusowej w proporcjach 1:1:1)
2
łyżki cukru pudru trzcinowego
10
dkg sklarowanego masła
1
żółtko
składniki
na masę cytrynową:
skórka
otarta z 2 cytryn i z 1 pomarańczy
sok
i miąższ z 1 pomarańczy
sok
i miąższ z 2 cytryn
1/2
szklanki wody
2
łyżki mąki ziemniaczanej
10
dkg sklarowanego masła
3
żółtka
10
dkg cukru pudru trzcinowego
wykonanie:
- zagniatam ciasto
- wykładam je rękami na ceramiczną tartownicę
- piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190o C przez 15 min.
- wyciskam sok i miąższ z owoców, i wlewam je do rondelka
- następnie dodaję otartą skórkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i wodę
- mieszam dokładnie i zagotowuję
- zdejmuję z kuchenki
- do ciepłej masy dodaję masło
- mieszam aż się rozpuści
- następnie dodaję żółtka i mieszam na gładką masę
- masę wylewam na ciasto
- piekę ponownie w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 180o C przez 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz