Truskawki mają działanie antyrakowe, odkwaszają organizm i wzmacniają serce.
Owoce te niestety kumulują pestycydy, dlatego kupuję je tylko ze sprawdzonego źródła.
Poza sezonem truskawki zastępuję malinami, borówkami amerykańskimi lub morelami.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
8 łyżek kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki kokosowej
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płatków kokosowych
2 szklanki truskawek
wykonanie:
- kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
- zalewam wodą, tak aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy
- gotuję bez przykrycia
- po zagotowaniu przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
- pozostawiam kaszę na płycie, aż całkowicie wchłonie wodę, ok 10 min.
- do miękkiej, ugotowanej kaszy dodaję olej, mąkę, mleko i przyprawy
- miksuję całość blenderem na gładki krem
- jeśli krem jest za gęsty - dodaję jeszcze mleka roślinnego
- ponownie miksuję
- przekładam kaszę do miseczek
- posypuję płatkami kokosowymi i pokrojonymi truskawkami
- zjadam od razu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz