obraz

obraz

środa, 1 czerwca 2016

Jaglanka z truskawkami

Letnią porą jaglanka z owocami to dla mnie idealne śniadanie.
Truskawki mają działanie antyrakowe, odkwaszają organizm i wzmacniają serce.
Owoce te niestety kumulują pestycydy, dlatego kupuję  je tylko ze sprawdzonego źródła.
Poza sezonem truskawki zastępuję malinami, borówkami amerykańskimi lub morelami.
Porcja dla 2 osób.
 


składniki:
8 łyżek kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki kokosowej
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płatków kokosowych
2 szklanki truskawek


wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • zalewam wodą, tak aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy
  • gotuję bez przykrycia
  • po zagotowaniu przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie, aż całkowicie wchłonie wodę, ok 10 min.
  • do miękkiej, ugotowanej kaszy dodaję olej, mąkę, mleko i przyprawy
  • miksuję całość blenderem na gładki krem
  • jeśli krem jest za gęsty - dodaję jeszcze mleka roślinnego
  • ponownie miksuję
  • przekładam kaszę do miseczek
  • posypuję płatkami kokosowymi i pokrojonymi truskawkami
  • zjadam od razu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz