obraz

obraz

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Dziki ryż na żółto


Czarny, dziki ryż kanadyjski wspaniale podkręca smak tej potrawy.
Czarny ryż zawiera cztery razy więcej błonnika niż biały oraz dużą dawkę przeciwutleniaczy 
a także witaminy E - poprawiającej wygląd włosów, skóry i paznokci oraz opóźniającej procesy starzenia się.

Porcja dla 2 osób.



składniki:
1/2 szklanki kanadyjskiego, dzikiego ryżu
1 żółta papryka
1 żółta cukinia
1 cebulka
½ kolby kukurydzy
20 dkg fasolki mamut
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
szczypta asafetydy
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki do posypania potrawy



wykonanie:
  • ryż płuczę, zalewam wodą, gotuję do miękkości
  • dziki, czarny ryż gotuje się naprawdę długo, ok 50 min
  • fasolkę kroję na kawałki 2-3 cm
  • gotuję aż będzie prawie miękka i odcedzam
  • cebulkę i paprykę kroję w talarki
  • cukinię i czosnek kroję w półplasterki
  • kukurydzę wyłuskuję lub wycinam nożem z kolby
  • na patelni, na oliwie duszę warzywa z czosnkiem
  • mieszam delikatnie aby się nie przypaliły
  • po chwili dolewam odrobinę wody i dodaję fasolkę
  • doprawiam solą, pieprzem
  • dodaję ryż
  • mieszam i posypuję natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz