Połączenie skarmelizowanego jabłka,
rozmarynu i kruchego ciasta to dla mnie połączenie doskonałe.
Ciasto przygotowane bez pszenicy jest inne
niż upieczone z mąki pszennej,
warto o tym pamiętać, gotując bez glutenu.
Tartę można pokroić na 8-10 porcji.
Składniki:
20
dkg mąki
(mieszanka
gryczano-ryżowo-amarantusowa, w proporcjach 1:1:1)
2
łyżki świeżego rozmarynu
10
dkg sklarowanego masła
jajko
łyżka
miodu
łyżka
mleka roślinnego
3
jabłka
7
dkg cukru trzcinowego
1/2
łyżeczki suszonej wanilii
Wykonanie:
- jabłka obieram i kroję na plastry
- blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję masłem i posypuję połową rozmarynu i cukrem
- układam na blaszce jabłka
- w misce łączę pozostałe składniki (mąkę, jajko, miód, masło, resztę rozmarynu, mleko, wanilię) i wyrabiam ciasto
- podsypuję je mąką i rozwałkowuję na wielkość blachy
- przykrywam ciastem rozłożone na blasze jabłka, lekko dociskając je ręką
- tartę piekę ok 40 min. w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 180°C
- po upieczeniu i ostudzeniu odwracam tartę ciastem w dół, a jabłkami do góry
It looks really tasty! I'll wait for a new post :)
OdpowiedzUsuńThank you very much and you are welcome:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, moja ukochana tarta tatin tylko jakże prosta i bez stresu przewracania :)
OdpowiedzUsuńTrochę mi się ciasto porozrywało, ale co tam...
No i nie dałam miodu, zapomniałam
Ale i tak jest pyszna !!!
Pozdrawiam Was serdecznie
Monika
Ciasto bez mąki pszennej jest bardziej kruche.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tarta Ci smakowała :)