obraz

obraz

piątek, 30 października 2015

Ciasto ze śliwkami i migdałami


To jedno z pierwszych ciast, jakie piekłam będąc nastolatką. 
Od tamtej pory przepis wielokrotnie zmieniałam: zmniejszając ilość cukru, rodzaj dodawanej mąki. 
Często pojawia się na moim stole. W niedzielne popołudnie łagodzi ból kończącego się weekendu. 
Ciasto można pokroić na 8-10 porcji.



składniki:
2,5 szklanki mąki
(mieszanka owsiano-ryżowo-amarantusowa, w proporcjach 1:1:1/4)
20 dkg sklarowanego masła
jajko
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki suszonej wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
40 dkg śliwek
5 dkg płatków migdałowych do posypania ciasta





wykonanie:
  • śliwki kroję na połówki, wyjmuję pestki
  • w misce łączę składniki i wyrabiam ciasto
  • rozkładam ciasto na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • na wierzchu układam śliwki
  • całość posypuję płatkami migdałowymi
  • piekę 20 min. w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190oC





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz