obraz

obraz

piątek, 12 lutego 2016

Biała kapusta z ryżem basmati


Nie dawno na nowo odkryłam smak białej kapusty...
z papryką, sezamem, sosem sojowym i cukrem kokosowym... 
Biała kapusta jest źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Ostatnio po raz kolejny korzystałam też z jej niezastąpionych właściwości leczniczych jako okładu na stłuczenia...
Porcja dla 2 osób.


składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 mała cebulka
1/2 średniej papryki 
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 szklanka bulionu warzywnego 
2-3 łyżki uprażonego sezamu
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru kokosowego
szczypta asafetydy 
sól himalajska, pieprz  do smaku
1-2 łyżki oliwy
1/2 szklanki ryżu basmati


wykonanie:
  • gotuję ryż basmati
  • kroję cebulę, posypuję ją solą i odstawiam na 10 min.
  • następnie płuczę cebulę na sicie
  • odrywam poszczególne liście kapusty
  • wykrawam środkową żyłę główną, liście kroję w duże trójkąty
  • paprykę kroję w krążki lub słupki
  • na patelni, na oleju podduszam cebulę, kapustę i paprykę
  • dodaję czosnek niedźwiedzi i asafetydę
  • po chwili dodaję bulion i gotuję całość 15 min
  • dodaję sos sojowy i cukier kokosowy
  • mieszam delikatnie
  • posypuję uprażonym sezamem
  • kapustę podaję razem z ugotowanym ryżem
  • danie to lubię jeść pałeczkami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz