Nie dawno na nowo odkryłam smak białej
kapusty...
z papryką, sezamem, sosem sojowym i cukrem
kokosowym...
Biała kapusta jest źródłem witamin,
składników mineralnych i błonnika.
Ostatnio po raz kolejny korzystałam też z jej
niezastąpionych właściwości leczniczych jako okładu na stłuczenia...
Porcja dla 2 osób.
składniki:
1/2
główki białej kapusty
1 mała
cebulka
1/2
średniej papryki
1
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1
szklanka bulionu warzywnego
2-3 łyżki
uprażonego sezamu
1-2 łyżki
sosu sojowego
1 łyżka
cukru kokosowego
szczypta
asafetydy
sól
himalajska, pieprz do smaku
1-2 łyżki
oliwy
1/2
szklanki ryżu basmati
wykonanie:
- gotuję ryż basmati
- kroję cebulę, posypuję ją solą i odstawiam na 10 min.
- następnie płuczę cebulę na sicie
- odrywam poszczególne liście kapusty
- wykrawam środkową żyłę główną, liście kroję w duże trójkąty
- paprykę kroję w krążki lub słupki
- na patelni, na oleju podduszam cebulę, kapustę i paprykę
- dodaję czosnek niedźwiedzi i asafetydę
- po chwili dodaję bulion i gotuję całość 15 min
- dodaję sos sojowy i cukier kokosowy
- mieszam delikatnie
- posypuję uprażonym sezamem
- kapustę podaję razem z ugotowanym ryżem
- danie to lubię jeść pałeczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz