obraz

obraz

czwartek, 25 lutego 2016

Sos pomidorowy najlepszy

To ulubiony sos mojej córki, na ciepło, na zimno...
Najlepiej smakuje latem ze świeżych, Otfinowskich pomidorów, którymi niekiedy zostaję obdarowana.
Pomidory te, nie zawsze w doskonałych kształtach, w smaku są z najwyższej półki.
W trakcie obróbki termicznej pomidory stają się jeszcze cenniejszym warzywem,
ze względu na uaktywnienie likopenu – najsilniejszego naturalnego przeciwutleniacza.





składniki:
40 dkg pomidorów
1/4 małej czerwonej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta asafetydy
garść natki pietruszki
garść bazylii
garść rukoli
2 łyżki oliwy
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku
jeśli pomidory nie są słodkie można dodać trochę cukru kokosowego 
 

wykonanie:
  • pomidory kroję na małe kawałki
  • paprykę kroję w paseczki
  • zioła siekam
  • na patelni duszę wszystkie składniki na oliwie
  • jeśli trzeba dodaję odrobinę wody
  • gotuję kilka minut na małym ogniu
  • następnie miksuję całość blenderem na gładką masę



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz