Moim ulubionym pomysłem na brokuły jest
duszenie ich w mleku kokosowym, nabierają wtedy łagodniejszego smaku, dla mnie
idealnego.
Brokuły są cennym źródłem przeciwutleniaczy a ze
wzg na swoje bogate właściwości odżywcze zmniejszają niedobory witaminowe i
mineralne w naszym organizmie.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
1/2
większego brokuła
150 ml
mleka kokosowego
1 mała
papryka
1/2 małej
cukinii
6
pomidorków koktajlowych
1-2 łyżek
oleju z pestek winogron
1
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2
łyżeczki kuminu
1/2
łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1
łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
filiżanka
orzeszków ziemnych
szczypta
chili
sól
himalajska, pieprz do smaku
wykonanie:
- całego brokuła siekam na niewielkie kawałki i zostawiam na kilka min
- paprykę i cukinię kroję w słupki
- na patelni, na oleju podduszam warzywa z przyprawami
- po chwili dodaję trochę wody
- potem dodaję mleko kokosowe i orzeszki
- cały czas mieszam delikatnie
- gdy brokuł zmięknie potrawa jest gotowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz