Są takie dni, kiedy nic się nie
układa…
Dobrze wtedy mi robi ugotowanie
prostej, smacznej potrawy, która na pewno się uda.
Powolne przygotowywanie jej, będąc
tu i teraz, są dla mnie jak medytacja.
Można zaprosić kogoś do wspólnego
posiłku, można również zjeść w samotności.
Ważne jest, aby pięknie nakryć do
stołu.
Gotuję kremową zupę brokułową z
gałką muszkatołową, której dodatek to duża smakowa
niespodzianka.
Gałka muszkatołowa jest owocem wiecznie
zielonego drzewa – muszkatołowca korzennego, uprawianego obecnie w Indiach.
Dodana w małych ilościach do potrawy poprawia
trawienie,
wykazuje lecznicze działanie przy biegunce,
wymiotach i nudnościach.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
1 mały brokuł
1 por
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka natki pietruszki
szczypta czarnuszki
szczypta asafetydy
sól himalajska różowa, pieprz kolorowy do smaku
garść kiełków np. rzodkiewki
wykonanie:
- opłukanego brokuła siekam dużym nożem na mniejsze kawałki
- pora (tylko jasną część) kroję w talarki
- pora z przyprawami podsmażam chwilkę na oleju
- dodaję odrobinę wody aby się nie przypalił
- dodaję brokuła, wodę, mleko
- gotuję do miękkości
- dodaję natkę pietruszki
- następnie całość miksuję blenderem na gładką masę
- przed podaniem zupę posypuję kiełkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz