obraz

obraz

wtorek, 22 marca 2016

Placki korzeniowo-jaglane


Kiedy zastanawiam się nad obiadem i pytam moją córkę co by zjadła,
od kilku dni niezmiennie słyszę tę samą odpowiedź: te pyszne warzywne placki...
Siemię lniane świeżo zmielone i zalane wodą, po kilku minutach staje się klejące i ciągnące,
dodane do placków pozwala dobrze połączyć wszystkie składniki w zbitą masę.
Siemię lniane zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3,
ma właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i podobno poprawia nastrój. 
Zawsze wybieram siemię lniane złociste ze wzg na jego łagodniejszy smak.
 
Porcja na dla 2 osób.



składniki:
1 łyżka siemienia lnianego złocistego świeżo zmielonego
1 starta marchewka
1 starta pietruszka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
szczypta chilli
szczypta asafetydy
sól himalajska, kolorowy pieprz do smaku
1 łyżka sezamu czarnego i białego niełuskanego do posypania
olej z pestek dyni do pokropienia przed podaniem 



przygotowanie:
  • siemię zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min
  • wszystkie składniki mieszam ręką na gładką masę
  • z uzyskanej masy lepię placki
  • układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • posypuję po wierzchu sezamem
  • piekę je w temp. 200oC ok 30 min aż się lekko zrumienią







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz