Kiedy zastanawiam się nad obiadem i pytam moją
córkę co by zjadła,
od kilku dni niezmiennie słyszę tę samą
odpowiedź: te pyszne warzywne placki...
Siemię lniane świeżo zmielone i zalane wodą, po
kilku minutach staje się klejące i ciągnące,
dodane do placków pozwala dobrze połączyć
wszystkie składniki w zbitą masę.
Siemię lniane zawiera dużo wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3,
ma właściwości przeciwzapalne,
przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i podobno poprawia nastrój.
Zawsze wybieram siemię lniane złociste ze wzg na
jego łagodniejszy smak.
Porcja na dla 2 osób.
składniki:
1 łyżka
siemienia lnianego złocistego świeżo zmielonego
1 starta
marchewka
1 starta
pietruszka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka
mąki kokosowej
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżka natki pietruszki
1
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
szczypta chilli
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
szczypta chilli
szczypta
asafetydy
sól himalajska, kolorowy pieprz do smaku
sól himalajska, kolorowy pieprz do smaku
1 łyżka
sezamu czarnego i białego niełuskanego do posypania
przygotowanie:
- siemię zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min
- wszystkie składniki mieszam ręką na gładką masę
- z uzyskanej masy lepię placki
- układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- posypuję po wierzchu sezamem
- piekę je w temp. 200oC ok 30 min aż się lekko zrumienią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz