Czekoladowica często piekłam będąc na
wakacjach na Hvarze, wyspie pachnącej rozmarynem...
wyspie białych domów o czerwonych dachach,
małych portów, kolorowych łodzi, plaży w zatoczkach...
Mocny zapach czekolady rozchodził się po
okolicy, drażniąc nozdrza wyspiarzy.
Wzmacniał po dniu spędzonym w bazie
nurkowej, na plaży czy po podróży krętymi drogami wyspy...
Dzisiaj znowu zapachniało
czekoladą...
Czekoladowca można pokroić na 12 porcji.
Czekoladowca można pokroić na 12 porcji.
Składniki:
4
jajka
14
dkg mąki (mieszanka gryczano-owsiana)
8 dkg cukru kokosowego
1/4
łyżeczki wanilii burbon w proszku
1/2
kostki sklarowanego masła
garść
owoców goja
garść orzechów włoskich
garść orzechów włoskich
25
dkg dobrej jakości czekolady gorzkiej
szczypta
soli
maliny
do dekoracji
Wykonanie:
- w kąpieli wodnej rozpuszczam 20 dkg czekolady i masło
- 5 dkg czekolady siekam na grube kawałki
- jajka mieszamy z cukrem i wanilią na gładką masę
- do jajek dodaję mąkę i sól
- mieszam starannie
- następnie do mącznej masy dodaję czekoladową masę
- ponownie mieszam
- dodaję owoce goja, orzechy i posiekaną czekoladę
- mieszam całość delikatnie
- masę wylewam na tortownicę lub brytfannę do pieczenia
- ciasto piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190o C przez 15 min.
- po ostudzeniu ciasta dekoruję je malinami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz