obraz

obraz

piątek, 6 listopada 2015

Sałatka z tofu



Sałatka ze smażonym w szafranowo-czarnuszkowej panierce tofu.
Próba polubienia tofu...
Zakończona sukcesem!
Porcja na 2 osoby.


składniki:
1 długi burak pokrojony w cienkie plasterki
1/2 cukinii pokrojonej w plasterki
1 łyżka oliwy
sól różowa do smaku
mieszanka sałat

garść pomidorków koktailowych



sos:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka musztardy dobrej jakości
2 łyżki oliwy
  •   starannie mieszam wszystkie składniki sosu

panierka do tofu:
olej z pestek winogron
1/2 opakowania tofu naturalnego pokrojonego w duże kwadraty
2 łyżki mieszanki mąki ryżowo-owsianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka czarnuszki
duża szczypta szafranu i mielonego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego

  • mąkę ziemniaczaną mieszam z wodą do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego • mieszankę mąki mieszam z przyprawami • kawałki tofu moczę w cieście i obtaczamy w mące • smażę na patelni na oleju z pestek winogron • pod koniec smażenia dodaję sos sojowy





wykonanie:
  • buraka i cukinię polewam oliwą, solę
  • piekę do miękkości w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia w temp. 180o C
  • sałatę mieszam z przestudzonymi, pieczonymi warzywami  
  • dodaję przekrojone na pół pomidorki
  • polewam sosem
  • na wierzchu układam usmażone tofu








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz