Sałatka ze smażonym w
szafranowo-czarnuszkowej panierce tofu.
Próba polubienia tofu...
Zakończona sukcesem!
Porcja na 2 osoby.
Porcja na 2 osoby.
składniki:
1 długi burak pokrojony w cienkie plasterki
1/2 cukinii pokrojonej w plasterki
1 łyżka oliwy
sól różowa do smaku
mieszanka sałat
garść pomidorków koktailowych
1 długi burak pokrojony w cienkie plasterki
1/2 cukinii pokrojonej w plasterki
1 łyżka oliwy
sól różowa do smaku
mieszanka sałat
garść pomidorków koktailowych
sos:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka musztardy dobrej jakości
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka musztardy dobrej jakości
2 łyżki oliwy
- starannie mieszam wszystkie składniki sosu
panierka do tofu:
olej z pestek winogron
1/2 opakowania tofu naturalnego pokrojonego w duże kwadraty
2 łyżki mieszanki mąki ryżowo-owsianej
1/2 opakowania tofu naturalnego pokrojonego w duże kwadraty
2 łyżki mieszanki mąki ryżowo-owsianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka czarnuszki
duża szczypta szafranu i mielonego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sojowego
- mąkę ziemniaczaną mieszam z wodą do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego • mieszankę mąki mieszam z przyprawami • kawałki tofu moczę w cieście i obtaczamy w mące • smażę na patelni na oleju z pestek winogron • pod koniec smażenia dodaję sos sojowy
wykonanie:
- buraka i cukinię polewam oliwą, solę
- piekę do miękkości w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia w temp. 180o C
- sałatę mieszam z przestudzonymi, pieczonymi warzywami
- dodaję przekrojone na pół pomidorki
- polewam sosem
- na wierzchu układam usmażone tofu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz