obraz

obraz

piątek, 11 września 2015

Makaron ryżowy z warzywami


Ciepły, letni poranek na targu. Spaceruję między straganami, 
mój wzrok przyciąga piramida równo ułożonych kolb kukurydzy,
próbuję, jest miękka i soczysta, idealna do makaronu z warzywami.
Poniższy przepis to porcja na 2 osoby.




Składniki:
dwie duże garście makaronu ryżowego, pełnoziarnistego penne
1/2 kolby kukurydzy
czerwona papryka
2 cebule dymki
łyżka czosnku niedźwiedziego
łyżka oliwy
kilka gałązek tymianku
ser kozi (lub wegański violife prosociano) i garść rukoli - do posypania
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku


Wykonanie:
  • cukinię, cebulę (zarówno białą i zieloną część) kroję w talarki
  • paprykę kroję w paseczki
  • kukurydzę wyłuskuję z kolby
  • warzywa duszę kilka min. na oliwie
  • dodaję pieprz, czosnek niedźwiedzi, sól
  • dodaję kilka łyżek wody, duszę ciągle mieszając
  • kiedy warzywa są już miękkie dodaję tymianek
  • gotuję makaron wg przepisu i daję go do warzyw
  • na talerzach makaron posypuję serem i rukolą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz