Ciepły, letni poranek na targu. Spaceruję między straganami,
mój wzrok przyciąga piramida równo
ułożonych kolb kukurydzy,
próbuję, jest miękka i soczysta, idealna do
makaronu z warzywami.
Poniższy przepis to porcja na 2 osoby.
Składniki:
dwie
duże garście makaronu ryżowego, pełnoziarnistego penne
1/2
kolby kukurydzy
czerwona
papryka
2
cebule dymki
łyżka
czosnku niedźwiedziego
łyżka
oliwy
kilka
gałązek tymianku
ser
kozi (lub wegański violife prosociano) i garść rukoli - do posypania
sól
różowa, pieprz kolorowy do smaku
Wykonanie:
- cukinię, cebulę (zarówno białą i zieloną część) kroję w talarki
- paprykę kroję w paseczki
- kukurydzę wyłuskuję z kolby
- warzywa duszę kilka min. na oliwie
- dodaję pieprz, czosnek niedźwiedzi, sól
- dodaję kilka łyżek wody, duszę ciągle mieszając
- kiedy warzywa są już miękkie dodaję tymianek
- gotuję makaron wg przepisu i daję go do warzyw
- na talerzach makaron posypuję serem i rukolą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz