obraz

obraz

piątek, 6 listopada 2015

Ciasto pomarańczow-cytrynowe




Jesienny poranek, liście szeleszczą pod butami, jest jeszcze chłodno i mgliście,
cicho i zupełnie pusto wokoło... i słońce wciąż nie może się zdecydować...
Po tym szybkim spacerze nabrałam ochoty na ciasto pomarańczowo-cytrynowe.
Ciasto można pokroić na 10-16 kawałków.





składniki:
20 dkg sklarowanego masła
18 dkg cukru kokosowego lub trzcinowego - zmielonego na  puder
3 jajka
6 dkg kaszki kukurydzianej
18 dkg mąki (mieszanka gryczano-amarantusowa)
niecała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny
1 pomarańcza
wanilia burbon w proszku
gałązka rozmarynu






wykonanie:
  • zetrzeć skórkę z owoców, a następnie wycisnąć  z nich sok (odlać troszkę soku na lukier)
  • masło z cukrem i wanilią ukręcić
  •  dodać resztę składników - pomieszać
  • wylać na kamionkową tartownicę wysmarowaną tłuszczem
  • posypać posiekanymi szpileczkami rozmarynu
  • piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170oC, piekarnik góra-dół,  ok 50 min.
  • zrobić lukier z pozostawionego soku z owoców i dodatkowego cukru pudru kokosowego lub trzcinowego 
  • po upieczeniu ciasto polać lukrem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz