Inspiracją do pieczenia pasztetów
warzywnych były dla mnie pasztety "Ziarenkowej Magdy" – mistrzyni.
Próbowałam ich z grzybami, z soczewicą, z
selerem...
Były delikatne, kremowe, pachnące ziołami,
sycące, do chleba, do warzyw lub solo...
Składniki i proporcje Magda dobiera
intuicyjnie i robi to naprawdę dobrze.
Przepisy pozostają jej sekretem, ale możesz
pasztet u niej zamówić dzwoniąc pod nr tel 535 104 143.
składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglana
30 dkg dyni
1 cebulka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
gałązka lubczyku
1 łyżeczka kuminu
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku
wykonanie:
- gotuję kaszę jaglaną
- drobno kroję cebulkę i dynię
- na oliwie i wodzie duszę dynię i cebulkę do miękkości
- wszystkie składniki miksuję blenderem ręcznym na gładką masę
- masę przekładam do nasmarowanej olejem foremki
- piekę w temp. 200 C ok 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz