Interesujące połączenie słodkawego, nieco
ziemistego smaku dyni z imbirem, kuminem i asafetydą.
Asafetyda jest orientalną, bardzo aromatyczną przyprawą, dobrze zastępuje w potrawie cebulę i czosnek.
Asafetyda jest orientalną, bardzo aromatyczną przyprawą, dobrze zastępuje w potrawie cebulę i czosnek.
Intensywny pomarańczowy kolor dyni,
rozgrzewający imbir – zupa na zimne dni.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
25
dkg dyni (użyłam hokkaido)
2
szklanki bulionu warzywnego
1
łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka natki pietruszki
1/8
łyżeczki asafetydy
sól
himalajska różowa, pieprz kolorowy do smaku
garść
uprażonych pestek słonecznika
wykonanie:
- kawałek dyni wkładam do żaroodpornego naczynia
- i piekę w piekarniku w temp. 200°C, aż zmięknie
- lekko ostudzoną dynię obieram ze skóry
- następnie kroję na kilka mniejszych kawałków
- wkładam do garnka
- dolewam bulion
- dodaję przyprawy
- usuwam z dyni miąższ, pestki i skórę
- gotuję kilka minut na małym ogniu
- następnie miksuję całość blenderem na gładką masę
- przed podaniem zupę posypuję pestkami słonecznika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz