Projekt urodziny.
Rezygnacja z mąki pszennej to był u mnie
proces,
najpierw zmniejszałam stopniowo jej ilość w
potrawach, dosypując inne mąki, potem eksperymentowałam już tylko z mąkami
"alternatywnymi".
Obecnie najchętniej używam mąki z brązowego
ryżu, z amarantusa, mąki owsianej i gryczanej niepalonej.
Mąka gryczana jest bardzo wyrazista, nie
każdemu odpowiada jej smak. Dlatego wato poszukać swojej ulubionej
mieszanki.
W urodzinowej tarcie czekoladowej użyłam
mieszanki ryżowo-owsianej.
Tartę można pokroić na 10-12 kawałków.
składniki
na ciasto:
25
dkg mąki (mieszanki owsiano-ryżowej w proporcjach 1:1)
4
łyżeczki cukru pudru kokosowego
4
łyżeczki surowego ziarna kakaowca
10
dkg sklarowanego masła
2
żółtka
woda
składniki
na masę czekoladową:
25
dkg czekolady gorzkiej dobrej jakości
3
dkg sklarowanego masła
200
ml mleka owsianego
1
łyżkę cukru pudru kokosowego
wykonanie:
- zagniatam ciasto
- wykładam je na ceramiczną tartownicę
- piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190o C przez 15 min.
- studzę ciasto
- w rondelku zagotowuję śmietanę
- dodaję do niej pokruszoną czekoladę i masło
- mieszam starannie, aż powstanie gładka czekoladowa masa
- studzę masę
- ostudzoną masę wylewam na zimne ciasto
- tartę schładzam w lodówce minimum 3 godziny
- podaję zimną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz