obraz

obraz

piątek, 1 stycznia 2016

Ciasteczka cynamonowe seeGooday


Mam wielką słabość do małych ciasteczek...
do kawy, do planszówki, na spotkanie z przyjaciółmi,
do pudełka, jadąc na wakacje, spacerując po lesie,
siedząc na plaży...
Porcja na 14 ciasteczek.


składniki:
2 dkg pudru trzcinowego
6 dkg masła klarowanego
1/2 łyżeczki cynamonu
5 dkg mąki ryżowej
5 dkg mąki gryczanej
1 żółtko


wykonanie:
  • masło rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia, studzę
  • dodaję pozostałe składniki
  • mieszam starannie
  • z ciasta formuję kule
  • zawijam ją w papier
  • wkładam do lodówki na godzinę
  • ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka
  • układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
  • piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią
  • ciasteczka zdejmuję z blachy, kiedy całkowicie wystygną
  • robię to ostrożnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
  • przechowuję zamkniętej w puszce lub zjadam od razu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz