Mam wielką słabość do małych ciasteczek...
do kawy, do planszówki, na spotkanie z przyjaciółmi,
do pudełka, jadąc na wakacje, spacerując po lesie,
siedząc na plaży...
Porcja na 14 ciasteczek.
składniki:
2
dkg pudru trzcinowego
6
dkg masła klarowanego
1/2
łyżeczki cynamonu
5
dkg mąki ryżowej
5
dkg mąki gryczanej
1
żółtko
- masło rozpuszczam w garnku na małym ogniu
- zdejmuję z ognia, studzę
- dodaję pozostałe składniki
- mieszam starannie
- z ciasta formuję kule
- zawijam ją w papier
- wkładam do lodówki na godzinę
- ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka
- układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
- piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią
- ciasteczka zdejmuję z blachy, kiedy całkowicie wystygną
- robię to ostrożnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
- przechowuję zamkniętej w puszce lub zjadam od razu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz