obraz

obraz

piątek, 1 stycznia 2016

Ciasteczka cytrynowe seeGooday


Nie mogę się zdecydować, czy bardziej lubię je piec, czy zjadać.
Porcja na 14 ciasteczek.


składniki:
1 kopiata łyżka pudru trzcinowego
5 dkg masła klarowanego
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 filiżanki mąki migdałowej
1/2 filiżanki mąki gryczanej
1 łyżka świeżo zmielonego lnu złocistego


wykonanie:
  • masło rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia, studzę
  • dodaję pozostałe składniki
  • mieszam starannie
  • z ciasta formuję kule
  • zawijam ją w papier
  • wkładam do lodówki na godzinę
  • ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka
  • układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
  • piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią
  • ciasteczka zdejmuję z blachy, kiedy całkowicie wystygną
  • robię to ostrożnie, ponieważ oba rodzaje ciasteczek są bardzo kruche
  • przechowuję zamkniętej w puszce lub zjadam od razu 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz